Monday, August 27, 2007

Step by step Animal Buttercream

Gini nih step by step bikin guguk alias dog
bahan2 yang disipakan :
1.buttercream yg ckp stiff (jgn cair) ataupun Non dairy whipping Cream
2.Piping bag
3.Plain nozle size big,medium dan small
4.sedikit coklat yg dicairkan.masukin dalam piping bag dan gunting ujungnya kecil2 aja.
5.kalau ada airbrush utk mewarnakan lebih baik lagi.
step 1 : masukin buttercream dalam piping dengan nozzle besar.buat bulatan besar utk body.kita buat 2 bulatan.1 bulatan body bagian bawah. satunya lagi bulatan utk body bagian atas.yg bagian atas.bentuk bulatan liat di gambar ya..
step 2 : buat kaki dan tangan dengan menggunakan plain nozle yg ukuran medium
step 3 : sekarang buat bulatan lagi utk kepala,bulatanya agak muncung ke depan (liat gambar)
Nah kayak gini nih jadinya, body,kepala,kaki dan tangan
step 4 : dengan nozle medium buat bulatan memanjang kedepan utk pipi,kanan dan kiri
step 5 : dengan nozle medium buat telinga.memanjang ke atas
tuh udah mulai nampak bentuknya kan? kedua pipi yg gemuk,memanjang kedepan,telinga memanjang ke atas dan buat bulatan kecil ditengah persis diatas mulut.ini maksudnya bukan utk hidung lo tapi sebagai base utk kita buat taringnya nanti.
step 6 : dengan coklat yg dicairkan masukan dalam piping bag.tidak usah guna nozle cukup gunting ujungnya.buat mata dan kalung dibagian leher.lalu dengan menggunakan nozle yang kecil buat taring,hidung buat bulatan kecil warna merah dan buat kalung bergerigi disekeliling leher.warnakan dog dengan airbrush.semprot dengan warna orange dan coklat dibagian pipi.dengan menggunakan coklat cair buat titik2 dan garis2 utk bagian pipi dan kuku
Daaa..dog nya udah jadi disamping girlfriendnya..cara bikin dog yg betina ini juga sama caranya.hanya dikasih layer sebagai bulu2.

2 comments:

drNO said...

seronoknya jumpa blog ni. Byk resepi yg ingin dicuba.
saya slalu nk ikuti kursus ayu, tp jauh di utara. nasib baik ada blog ni.
tanay sedikit- bagaimana cara utk prepare non dairy whipping cream utk menghias kek.

loveliana,Kuala Lumpur.Malaysia said...

Assalamualaikum sis..
maaf lambat balas..sebab saya balik kejakarta kemaren :-)
if nak menghias cake dengan non dairy whip cream gunakan produk keluaran dari tan See Fong /Trans. selain halal juga mudah utk digunakan.cara menggunakanya sangat mudah. cukup di mixer dengan kecepatan slow ataupun medium selama 5-10 minit dan siap di lepa atas Cake. eloklah utk mendeco diruangan yg agak sejuk.kalau takde econ kena pasang fan :-) ataupun menghias cake pada saat malam hari.udara sejuk sikit :-)