Monday, November 13, 2006

Cake Kukus Daging



Cake kukus daging
Bahan :
5 butir telur
10g cake emulsifier (quick atau ovalette)
125g gula kastor
220g tepung cake
30g tepung susu
1/2 sudu teh baking soda
150ml freshmilk (boleh pakai susu cair evaporated)
80g marjerin (cairkan)

Bahan utk Isi :
1 sudu makan marjerin utk menumis
2 ketul bawang putih, haluskan
200g daging ayam kisar halus
100ml santan kental
2 sudu makan kecap manis
garam, lada putih,maggie atau knor rasa ayam secukupnya

Cara membuat :
1. macam biasalah, panaskan marjerin, tumis bawang putih sehingga harum,masukan daging ayam, setelah daging ayam cukup masak masukkan santan kental,kecap manis dan maggie,masak sehingga santan meresap dan kering.

2.pukul telur,cake emulsifier dan gula kastor sehingga kembang dan kental,masukan tepung cake dan tepung susu,pukul terus sehingga rata.masukan freshmilk atau susu cair evaporated dan marjerin cair,kacau sehingga sebati.

3.siapkan acuan kecil2,sapu marjerin dan taburi dengan tepung.letak bahan isi (daging ayam yg sudah dimasak tadi) dibahagian bawah.tuang adunan cake hingga 3/4 penuh dari permukaan cetakan (nanti akan sedikit naik)

4.Kukus selama 20 menit dengan api medium. sebelumnya air kukusan dipanaskan dahulu.agar cake nampak cantik dan tidak berlubang lubang, ketika mengukus ,tutup panci lapisi dengan kain lap atau tutup semua acuan dengan kertas alumunium foil.sehingga air tidak menetes diatas kek.

5.kek kukus daging dapat dihidang dengan taburan keju yang telah diparut (kalau suka)selain dengan campuran daging,setengah adunan, boleh gaul dengan fruit mix dan kukus seperti diatas, hmm..sedap juga ...!!...

1 comment:

Loveliana Cakes said...

Cake kukus daging

Bahan :
5 butir telur
10g cake emulsifier (quick atau ovalette)
125g gula kastor
220g tepung cake
30g tepung susu
1/2 sudu teh baking soda
150ml freshmilk (boleh pakai susu cair evaporated)
80g marjerin (cairkan)

Bahan utk Isi :
1 sudu makan marjerin utk menumis
2 ketul bawang putih, haluskan
200g daging ayam kisar halus
100ml santan kental
2 sudu makan kecap manis
garam, lada putih,maggie atau knor rasa ayam secukupnya

Cara membuat :
1. macam biasalah, panaskan marjerin, tumis bawang putih sehingga harum,masukan daging ayam, setelah daging ayam cukup masak masukkan santan kental,kecap manis dan maggie,masak sehingga santan meresap dan kering.

2.pukul telur,cake emulsifier dan gula kastor sehingga kembang dan kental,masukan tepung cake dan tepung susu,pukul terus sehingga rata.masukan freshmilk atau susu cair evaporated dan marjerin cair,kacau sehingga sebati.

3.siapkan acuan kecil2,sapu marjerin dan taburi dengan tepung.letak bahan isi (daging ayam yg sudah dimasak tadi) dibahagian bawah.tuang adunan cake hingga 3/4 penuh dari permukaan cetakan (nanti akan sedikit naik)

4.Kukus selama 20 menit dengan api medium. sebelumnya air kukusan dipanaskan dahulu.agar cake nampak cantik dan tidak berlubang lubang, ketika mengukus ,tutup panci lapisi dengan kain lap atau tutup semua acuan dengan kertas alumunium foil.sehingga air tidak menetes diatas kek.

5.kek kukus daging dapat dihidang dengan taburan keju yang telah diparut (kalau suka)

selain dengan campuran daging,setengah adunan, boleh gaul dengan fruit mix dan kukus seperti diatas, hmm..sedap juga ...!!