Saturday, November 03, 2007

Cotton soft japanesse cheesecake

Cake ini selalu jadi favorit, lembut,gebu dan melt di lidah..Hmmm..sepotong tak kan cukup..:-)

Cotton soft japanesse cheesecake

source : Dianasdesserts

Bahan-bahan ( utk loyang size 8-inci )

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100ml fresh milk
6 biji kuning telur
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60g tepung kek / tepung superfine
20gram cornflour

Bahan B:
140g granulated sugar
7 biji putih telur
1/4 tsp cream of tartar atau 3/4 tbsp jus lemon

Cara :

Dengan cara double boil (di tim), campur dan cairkan cream cheese, butter dan freshmilk. Bila dah mencair, biarkan adonan sejuk. lalu masukan tepung cake, cornflour kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adonan cream cheese tadi dan aduk (kacau) sampai rata .gunakan whisk yang kecil agar adonan cepat rata dan tdk berbintil2.(berketul2)

mixer putih telur bersama cream of tar tar, sampai berbusa (berbuih-foamy). masukan gula sedikit demi sedikit dan mixer lagi sampai agak kaku (soft peak).

Ambil sedikit demi sedikit adonan bahan B dan masukan kedalam adonan bahan A , aduk (kacau ) sampai rata (sebati)

siapkan loyang size 8 inch ,olesi (sapu) dengan margarine dan alas dengan kertas baking.

Bakar dgn cara au bain-marie (waterbath), dengan suhu 160C selama 1 jam.

cara membakar dengan waterbath:

siapkan sebuah dulang / wadah yg sizenya lebih besar daripada loyang cake.tuang dengan air dingin(sejuk) dan letakkan loyang berisi adonan cake diatasnya. tinggi air cukup setengah dari tinggi loyang. jangan masukan air panas,dapat menyebabkan cake menjadi bantat dan cheesenya akan mengeras dibahagian bawah.

3 comments:

A.Z.Ghail said...

hai, Azghail ni, buat backlink ngan blog aku nak, mail aku azghailmamis@yahoo.com
ko cuba tengok nih... tulistulisblog.blogspot
vyevyE

IMAN RASA NIAGA said...

amat suka dengan kek ni...sedap sangat kan!!!

loveliana,Kuala Lumpur.Malaysia said...

betul gebu dan ringan, rasa cheese pun tak terlalu pekat..jadi tak muak :-)