Tekwan adalah sejenis soup yang berisi daging ikan dengan rasa yang sangat istimewa,hidangan khas daripada pulau sumatera (palembang) Indonesia
TEKWAN
Bahan utk membuat biji tekwan :
200 g daging ikan tenggiri (buang tulangnya)
2 bijik bawang putih, haluskan
1 sudu teh garam
3 sudu teh gula
1 blok kaldu ayam instant (knor atau maggie rasa ayam)
200 ml air dingin
150 g tepung sago ato tapioca
1 batang daun bawang , iris halus
Cara membuat biji tekwan :
Campurkan semua bahan kecuali tepung sago dan blend sampai halus.setelah halus masukan tepung sago dan gaul sehingga sebati. buat bentuk bola2.masak air hingga mendidih dan rebus bola2 tersebut sampai masak (tandanya dengan mengapung dipermukaan air).bila sudah masak, angkat dan ketepikan.
Bahan utk kuah :
250 g udang, sertakan kulit dan kepalanya
10 ekor udang size agak besar, kupas, cincang kasar
1/2 bijik bawang besar, size sederhana,potong nipis
5 bijik bawang putih (haluskan)
10 kuntum bunga sedap malam kering, rendam air panas, setelah lemas, simpulkan,
4 bijik cendawan hitam, rendam dengan air mendidih, setelah lembut cuci bersih2, iris/potong2 kecik.
1 buah sengkuang size sederhana, kupas, potong kecil2 dan nipis
2 blok kaldu ayam instant (knor atau maggie perisa ayam)
2 sudu teh garam2 sudu teh gula
1/2 sudu teh lada sulah
air secukupnya
soun, seduh dengan air mendidih
daun sup. cincang
bawang goreng
cara membuat kuah tekwan :
- Rebus kulit dan kepala udang kira2 1 jam dengan api sedang. tambahkan lagi air secukupnya, didihkan sekali lagi, lalu saring.ambil isi udang, buang kepala dan kulitnya.masukan knor/maggie,garam,gula,lada sulah.- haluskan bawang putih dan bawang besar. tumis/goreng sehingga kekuningan dan harum, masukan udang yg sudah dicincang kasar, tumis shingga udang berubah warna.masukkan bunga sedap malam dan jamur kuping. kacau rata.- masukkan tumisan ke dalam kuah. masukkan juga sengkuang dan biji tekwan, masak hingga bengkuang agak lembut.- hidangkan dengan soun yg sudah direndam air panas dan taburkan bawang goreng dan daun sup.-kalau nak pedas, tambahkan sambal cili
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
TEKWAN
Bahan utk membuat biji tekwan :
200 g daging ikan tenggiri (buang tulangnya)
2 bijik bawang putih, haluskan
1 sudu teh garam
3 sudu teh gula
1 blok kaldu ayam instant (knor atau maggie rasa ayam)
200 ml air dingin
150 g tepung sago ato tapioca
1 batang daun bawang , iris halus
Cara membuat biji tekwan :
Campurkan semua bahan kecuali tepung sago dan blend sampai halus.setelah halus masukan tepung sago dan gaul sehingga sebati. buat bentuk bola2.
masak air hingga mendidih dan rebus bola2 tersebut sampai masak (tandanya dengan mengapung dipermukaan air).
bila sudah masak, angkat dan ketepikan.
Bahan utk kuah :
250 g udang, sertakan kulit dan kepalanya
10 ekor udang size agak besar, kupas, cincang kasar
1/2 bijik bawang besar, size sederhana,potong nipis
5 bijik bawang putih (haluskan)
10 kuntum bunga sedap malam kering, rendam air panas, setelah lemas, simpulkan,
4 bijik cendawan hitam, rendam dengan air mendidih, setelah lembut cuci bersih2, iris/potong2 kecik.
1 buah sengkuang size sederhana, kupas, potong kecil2 dan nipis
2 blok kaldu ayam instant (knor atau maggie perisa ayam)
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1/2 sudu teh lada sulah
air secukupnya
soun, seduh dengan air mendidih
daun sup. cincang
bawang goreng
cara membuat kuah tekwan :
- Rebus kulit dan kepala udang kira2 1 jam dengan api sedang. tambahkan lagi air secukupnya, didihkan sekali lagi, lalu saring.ambil isi udang, buang kepala dan kulitnya.masukan knor/maggie,garam,gula,lada sulah.
- haluskan bawang putih dan bawang besar. tumis/goreng sehingga kekuningan dan harum, masukan udang yg sudah dicincang kasar, tumis shingga udang berubah warna.
masukkan bunga sedap malam dan jamur kuping. kacau rata.
- masukkan tumisan ke dalam kuah. masukkan juga sengkuang dan biji tekwan, masak hingga bengkuang agak lembut.
- hidangkan dengan soun yg sudah direndam air panas dan taburkan bawang goreng dan daun sup.
-kalau nak pedas, tambahkan sambal cili
Post a Comment