Saturday, November 11, 2006

Bahulu Kukus Pelangi

BAHULU KUKUS PELANGI
Bahan :
250gm tepung self-raising
200 gm gula castor
2 butir telur
200 ml santan (gw ganti dgn freshmilk)
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan ovalette
1/2 sudu teh garam50gm butter (cairkan)
3 sudu makan sunquick
Biji Poppy secukupnya (ada jual di kedai bahan kue)
pewarna makanan kaler pink,egg yellow dan green.

Cara :
Campur semua bahan menjadi satu.pukul sampai benar2 kental dan mengembang. setelah kembang masukan sunquick. kacau rata. last sekali masukan butter yg sudah dicairkan dan biji poppy secukupnya. kacau rata dengan menggunakan spatula.Bagi adunan menjadi 3 bahagian dan masing2 bahagian beri warna pink,green dan egg yellow.Siapkan loyang yang sudah disapu marjerin dan alasi dengan kertas minyak.Tuangkan adunan sedikit2 dari tengah di satu titik, bergantian satu persatu sampaiadunan habis.(macam nak buat kek zebra).

didihkan air terlebih dahulu dalam panci. Kukus kek dalam panci yang sudah beruap panas selama 45 menit. tutup loyang dengan alumunium foil agar kek tidak berlubang2 bila terkena air kukusan.selalunya kek bahulu kukus akan menjadi kering setelah beberapa jam dimasak tapi dengan menambahkan sedikit butter InsyaAllah kek akan tetap terasa lembut dan lembab. biji poppy pula menjadikan sensasi yg lain daripada biasanya.

selamat mencuba :-)

1 comment:

Loveliana Cakes said...
This comment has been removed by the author.