Thursday, December 21, 2006

Ice Cream Cake

Apam Chocolate

Brownies Cup Cake

Brownies putih telur
source : Internet
Bahan:
250 g dark cooking chocolate
100 g butter
100 g tepung gandum
250 cc/ml putih telur (resipi asli: 5 butir putih telur)
150 g gula kastor
100 g cereal apa saja dengan rasa coklat (resipi asli: kacang mede goreng tanpa minyak)
Cara Membuat:-
Tim DCC & mentega hingga meleleh (cair). ketepikan-
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit kedalam adunan DCC dan butter tadi, sambil tepungnya diayak & kacau perlahan. ketepikan.- pukul putih telur hingga berbusa. Masukkan gula sedikit-sedikit sambil pukul terus hingga kembang.- Tuang putih telur yang sudah kembang ke dalam adonan tepung sedikit2 sambil kacau rata.- last sekali masukan cereal kacau rata.- Tuang adonan ke dalam loyang cupcake - bakar di oven selama 30 menit dengan suhu 180C.- setelah masak,angkat,sejukkanSetelah cupcakes sejuk dapat di hias dengan whipped cream atau sisa2 buttercream.cobalah..membuatnya sangat mudah dan rasanya amboii..asoooii..gebooiii...hehehehe...

Cup Cakes Rasa keju


Brownies


Chiffon Pulut Hitam

Cake ini tengah trend di Indonesia, bahkan sangat laris dipasaran..rasa lembut dan gurihnya pulut hitam..pastinya berbeza dari rasa cake yg sudah pernah anda coba.....

Wednesday, December 13, 2006

Puding Peach Chocolate


Bahan untuk cake cokelat :
Bahan A :
3/4 cawan serbuk koko (coklat powder)
1 1/3 cawan air suam. (air mateng)
gaul kedua bahan sehingga sebati ,jangan sampai berketul ketul, ketepikan
(aduk sampai rata semua bahan,sisihkan)

Bahan B :
1 3/4 cawan tepung kek (tepung terigu atau self raising flour)
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
gaul semua bahan B sehingga rata.

Bahan C.
3/4 cawan marjerin ( guna Butter lagi bagus)
1 1/3 cawan gula
3 butir telur gred B
Cara membuat kek : -
pukul butter dan gula sehingga gebu. - masukan telur satu persatu, -
setelah kembang masukan bahan A diselang seling dengan bahan B. dimulai dengan bahan kering dan diakhiri dengan bahan kering juga. -
tuang di atas loyang yang sebelumnya telah disapu dengan marjerin. -
bakar atau kukus dengan suhu 180C selama 30 menit.
Bahan untuk puding : 1 tin besar buah peach
10gm agar2 serbuk
3 cawan air
cara : susun buah peach di atas loyang. masak 3 cawan air dan sisa air buah peach yg ada didalam tin.masukan serbuk agar2 dan kacau sehingga masak, ambil 1 cawan agar2 dan tuang diatas buah peach yg sudah disusun rapi tadi. masukan peti ais dan bekukan sekejap. sisa agar2 dan kek cokelat tadi di mixer sehingga halus dan tuang diatas agar2 yg sudah beku tadi. masukan dalam peti ais selama 30 minit dan siap di hidang.